5:48 μ.μ.

Θρήνοι



 Εισαγωγή
 ΘΡΗΝΟΙ

Το βιβλίο "Θρήνοι" οφείλει τον τίτλο του οτο περιεχόμενο του, που ουνιοτά μια ουλλογή θρηνωδών ασμάτων για την καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τους Βαβυλώνιους. Στο εβραϊκό πρωτότυπο το βιβλίο επιγράφεται "Εϊχάχ" (= Ο, πώς!) από την πρώτη λέξη των ασμάτων.
Στην ελληνική μετάφραση των Εβδομήκοπα (Ο') το έργο κατατάσσεται στα "Προφητικά Βιβλία" της Παλαιάς Διαθήκης, επειδή ερμηνεύει την καταστροφή της Ιερουοαλήμ με βάση την προφητική διδασκαλία (Ιερεμίας) ως συνέπεια της αποστασίας του λαού από το Θεό. Στην Εβραϊκή Βίβλο το έργο κατατάσσεται στην τρίτη ομάδα βιβλίων, τα "Αγιόγραφα".
Στο βιβλίο περιέχοπαι πέντε θρηνώδη άσματα, στα οποία περιγράφεται η οικτρή κατάσταση που δημιουργήθηκε στη χώρα και στην Ιερουσαλήμ μετά τη βαβυλωνιακή κατάκτηση. Ο ποιητής διερωτάται για το λόγο αυτής της απερίγραπτης καταστροφής, για να διαπιστώσει ότι δεν ευθύνεται ο Θεός γι' αυτήν αλλά η αμαρτία του λαού. Παρά την απόγνωσή του όμως από το μέγεθος των δεινών, δεν παύει να εμπιστεύεται στη θεία μακροθυμία και ευσπλαχνία και να ελπίζει ότι ο Θεός και πάλι θα βοηθήσει και θα σώσει το λαό του.





Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
YOUR ADSENSE CODE GOES HERE

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

histats





Συνολικές προβολές σελίδας


eXTReMe Tracker

| ΠΑΤΕΡΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ © 2009. All Rights Reserved | Template Style by My Blogger Tricks .com | Design by Brian Gardner | Back To Top |