6:12 μ.μ.

Γ' ΜΑΚΚΑΒΑΙΩΝ



Γ' ΜΑΚΚΑΒΑΙΩΝ
Εισαγωγή
Το βιβλίο "Γ'Μακκαβαίων", αν και φέρει τον ίδιο με τα δύο προηγούμενα τίτλο, αναφέρεται σε εντελώς διαφορετικά με εκείνα γεγονότα τα οποία διαδραματίζονται οτην Αίγυπτο και οε παλιότερη από τη μακκαβαϊκή επανάοταοη εποχή. Πιθανότατα ο τίτλος του οφείλεται οτον παραλληλισμό των διωγμών που αντιμετώπιζαν οι Ιουδαίοι της Αιγύπτου προς εκείνους των συμπατριωτών τους της Παλαιστίνης.
Το Γ'Μακκαβαίων γράφτηκε πρωτοτύπως στα ελληνικά, οπότε δεν συμπεριλαμβάνεται στην Εβραϊκή Βίβλο. Στην ελληνική μετάφραση των Εβδομήκοπα (Ο') κατατάσσεται στα "Ιστορικά Βιβλία" της Παλαιάς Διαθήκης.
Θέμα του βιβλίου αποτελεί ένα επεισόδιο της εποχής του Πτολεμαίου Δ' του Φι-λοπάτορα (221-205 π.Χ.), ο οποίος συγκέντρωσε τους Ιουδαίους της Αλεξάνδρειας οτον ιππόδρομο για να καταπατηθούν από ελέφαπες. Με την
παρέμβαση δύο αγγέλων ύστερα από προσευχή του ιερέα Ελεάζαρ, οι ελέφαπες καταπάτησαν τους διώκτες των Ιουδαίων, οι οποίοι, μετά τη σωτηρία τους ανέκτησαν τα δικαιώματα τους και θέσπισαν αναμνηστική γιορτή.
Πρόκειται για εποικοδομητικό έργο που τονίζει τη σημασία της προσευχής και την παρέμβαση του Θεού υπέρ του πιστού λαού του. Στόχος του είναι η ενθάρρυνση και η παρηγοριά των Ιουδαίων της Αιγύπτου και η αιτιολόγηση της, αντίστοιχης προς τη γιορτή Πουρίμ της Ανατολής (βλ. εισαγωγή στο βιβλίο της Εσθήρ), τοπικής γιορτής της ιουδαϊκής παροικίας της Αιγύπτου.





Kindly Bookmark this Post using your favorite Bookmarking service:
Technorati Digg This Stumble Stumble Facebook Twitter
YOUR ADSENSE CODE GOES HERE

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

histats





Συνολικές προβολές σελίδας


eXTReMe Tracker

| ΠΑΤΕΡΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ © 2009. All Rights Reserved | Template Style by My Blogger Tricks .com | Design by Brian Gardner | Back To Top |